Бос бизнесмен, медитиращ в красив парк

Правилно ли медитирам?

За всеки, който иска да изпита най-после истинската сила на ефективната медитация

Ако някога сте се опитвали да медитирате, със сигурност сте започнали да се питате дали го правите както трябва и как изобщо би трябвало да го правите. Това е една от най-често срещаните трудности при започването на духовни практики за всеки човек.

Дали сте мъж или жена, на каква възраст сте, с колко свободно време разполагате и т.н. са все различни фактори, от които зависят трудностите, които срещате при опитите си за медитиране, както и в превръщането на медитацията в част от вашето ежедневие.

Ето някои от основните предизвикателства за хората при медитиране:

  • Не знам дали медитирам правилно или не знам откъде да започна;
  • Трудно ми е да се фокусирам и да „опитомя” съзнанието си;
  • Прекалено зает съм и не знам как да превърна медитацията в ежедневна практика.

Ако смятате, че медитирането е непосилна за вас задача или не знаете как точно се прави или откъде да започнете, трябва да знаете, че не сте единичен случай. Повечето хора са изправени пред подобно затруднение.

Според американски проучвания 52% от американците са се опитвали да медитират, но по-голямата част от тях не са продължили да го правят. И това е странно, защото до края на 2015 г. над 1400 проучвания доказват, че медитацията подобрява всички аспекти на живота на човека: дълголетие, продуктивност, щастие, креативност, благодарност, състрадание, прошка, доброта и т.н.

Хората спират да медитират, защото не са убедени, че го правят правилно

Може би първата причина за това е, че медитацията като познание е много ново нещо за нас. Тя е по-нова дори от йога-практиките. Друга причина е това, че когато стане дума за медитация, хората черпят познания и опит от Изтока – от медитации, създадени за източните монаси и хора. Но в действителност източната медитация не е съвсем адекватна към западния свят. Когато сте сред природата, далеч от семейните и професионалните ви ангажименти, е някак по-лесно да се отпуснете и да медитирате. Но в реалността на ежедневието ни е нужна съвсем различен вид медитация, да я наречем „модерна медитация”. Ползите от нея са същите, но начинът на практикуването й е коренно различен.

Има едно много погрешно схващане, което обърква хората, които правят първите си стъпки в медитирането. Повечето от тях смятат, че трябва да „изпразнят ума си”, „да се почувстват в едно с природата”, „да следят за дишането си” и т.н. Да, това са неща, които наистина се случват, но на един по-напреднал етап от практикуването на медитация. За повечето от хората, които сега правят първите си стъпки, тези неща не важат. Трябва да се започне с нещо, което би могло да се приложи в ежедневния ритъм на живот и да ви помогне да живеете по-лесно.

Другият проблем е, че хората не знаят какво да очакват. Нека да кажем, че практикувате джогинг. Вие тичате, защото знаете, че това носи ползи за физическото ви здраве. Но как се чувствате веднага след тичането? Вие сте уморен, мускулите ви са пренапрегнати, искате да си вземете душ и да полегнете. Но въпреки това, на следващия ден вие отново отивате да тичате, защото знаете, че с времето, това ще се отрази много добре на сърцето и здравето ви, на енергията ви, ще започнете да отслабвате и т.н. Вие знаете, че резултатите не идват веднага.

Същото е и с медитацията. Тя може да ви донесе невероятни резултати, но това ще се случи постепенно, резултатите ще се увеличават правопропорционално на времето, което отделяте за практикуването й. Ако вие започнете да медитирате, но пропуснете 1-2 дни, ползата от медитацията ще продължи да действа и през това време, както ако сте пропуснали 2 дни да тичате, вие все още ще се усещате в добра физическа форма.

При джогинга обаче вие знаете точно как се прави, къде започват и къде свършват нещата, т.е. – вие започвате да тичате от точка А и завършвате заниманието си в точка Б. При медитацията е по-трудно, защото, да речем, че решите да отделите 10 минути за медитиране: започвате, изчиствате съзнанието си, след което ви сполетяват случайни мисли, вие се опитвате да изчистите съзнанието си от тях, но те отново се връщат и така, докато накрая загубите представа докъде сте стигнали и къде точно се предполага, че трябва да бъдете.

Това, което трябва да се направи в такива случаи (когато нямате точно определени ориентири за действие) е да се възползвате от предимствата на „активната медитация”. Активна медитация е, когато без да се налага да „изчиствате съзнанието си”, вие давате на ума си определени теми, по които да размишлява.

meditation-www.baremagazine.org
Медитацията подобрява всички аспекти на живота: дълголетие, продуктивност, щастие, креативност и т.н. Снимка: www.baremagazine.org

Много хора започват активната медитация с определени звуци или мелодии, които ги настройват към отпускане, изчистване на съзнанието и съсредоточаване. В работна обстановка лесно можете да направите това с помощта на слушалки. Честотата на тези звуци или музика ще променят състоянието на съзнанието ви много по-бързо от обикновено. След време, когато станете по-опитни в тези практики, може да стане така, че да нямате нужда повече от този помощен „трик”. Но хиляди хора обожават този начин на релаксация и настройване към медитация и той наистина е невероятно приятен и резултатен. За това са ви нужни не повече от 5-15 минути. Когато усетите това приятно чувство на релаксация, ще знаете, че сте на прав път. Това е първата част от упражнението.

 

Втората част е да си поставите ясни маркери/ориентири за медитиране. Съществува техника за това, която се състои от 6 етапа:

  • Състрадание – опитайте се да почувствате любов и състрадание към всичко, което ви заобикаля (2-3 минути);
  • Благодарност – изпитайте благодарност за всичко, което сте, за вашата кариера, семейство и за целия си живот;
  • Прошка – когато се опитате да простите на хората от вашето минало и на всичко, което ви е наранило, вие ще се почувствате по-щастливи и свободни и никой и нищо няма повече да е в състояние да ви разстрои. Проучвания доказват, че прошката ни дарява с по-добра физическа кондиция и психическо здраве.

Първите три фази са свързани с щастието ви тук и сега. Следващите три са свързани с визията ви за бъдещето. Представете си как бихте искали да изглежда вашият живот.

  • Визуализация на вашето бъдеще – представете си какъв бихте искали да бъде животът ви в различните житейски направления;
  • Представете си перфектния за вас ден – попитайте себе си: Какъв бих искал да бъде животът ми след 3 години? И ако това е вашата реалност, как би изглеждал „перфектният ви ден” – представете си го!
  • Благодат и благословия – това е малко по-метафизичен етап от медитацията. Представете си как приемате цялото изобилие на Божествената благодат и благословия.

Медитацията е по-трудна от джогинга, защото няма точно указан маршрут и точки на придвижване. Освен това тя се сблъсква с доста погрешни представи между източната и западната култура. Но като начало можете да си помогнете с музика и звуци, които ще ви позволят да се фокусирате по-бързо и лесно в тази практика. След това заложете на точките от Активната медитация и преминете последователно през шестте фази.

Ако направите всичко казано дотук, вие вече няма да се чудите какво да правите по време на медитация.

 

LightworkersDigest

По материали на Mindvalley

Източник на заглавната снимка: spiral-up.ie

Вижте още по темата: Как да медитираме – Нели Конуей

Харесвам(17)Не харесвам(3)

Още по темата

Сподели това чрез...Share on Facebook105Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *