Медитацията като част от нашето ежедневие

Практически съвети за начинаещи  

„Не можеш да промениш нещата, борейки се със съществуващата реалност. За да промениш нещо, създай нов модел, който ще направи съществуващия досега модел отживелица.” – Бъкминстър Фулър, учен и футурист

Много хора имат желание да медитират, но все не намират време и така попадат в т.нар. „Бизнес парадокс”. Ако и вие се намирате в същата ситуация, това означава, че от една страна знаете ползите от медитирането – че то ще ви направи по-продуктивни, по-ефективни, ще удължи живота ви и т.н., но от друга сте толкова заети, че не можете да отделите време за него.

Според различни проучвания, въпреки че разбират ползите от медитирането, повечето хора не го правят. Медитирането може да удължи живота ви с години, да намали стреса и напрежението в работата ви, да ви освободи от различни страхове и т.н. То е пряко свързано с усещането за щастие, което от своя страна подобрява всички сфери на живота. Хората, които отделят средно по 10 минути на ден за медитация, споделят, че това всъщност добавя часове към тяхното време през деня – прави ги по-креативни, продуктивни, ефективни и т.н. – носи им само ползи.

Meditating-Steps-To-The-Sun-www.getrealcommunication.com
За да усетите ползите от медитирането е необходимо да го правите всеки ден, дори и само за 5 минути. Илюстрация: www.getrealcommunication.com
Но защо тогава по-голямата част от хората на Земята не медитират ежедневно?

Точно това е „Бизнес парадоксът” – вие сте твърде зает, за да медитирате, въпреки че знаете, че медитацията ще ви направи „по-малко зает” и ще ви дари повече време.

Една от причините за този парадокс е, че повечето програми за медитиране са много по-сложни, отколкото е необходимо и това отблъсква хората. Освен това, голяма част от тях са заимствани от Изтока и не са добре приложими в западната култура и съвременния ни начин ни на живот.

Ако започнете опитите си да медитирате с идеята „да станете добър в медитирането”, вие няма да постигнете почти нищо. Трябва да започнете да медитирате с мисълта, че искате „да подобрите живота си”, за да получите резултати. Затова най-напред трябва да проумеете парадокса, че 10-15 минути медитиране на ден ще ви донесат повече време през деня, отколкото са ви отнели. Но понеже вие няма да го почувствате веднага, възможно е да се отнесете скептично към това.

Медитирате да речем в продължение на 1 седмица и се отказвате, защото не виждате ясни и конкретни резултати от това. Но ползите от медитирането се трупат във времето.

Опитайте следния експеримент: медитирайте за по 5 минути всеки ден. Идеята е първо да свикнете с медитирането като ваше ежедневно занимание, за да го придобиете като навик.

Навикът се придобива по-лесно, ако заниманието се прави всеки ден по едно и също време. Затова можете да опитате следното: станете сутринта, измийте зъбите си и се върнете в леглото. Не лягайте, защото сънят ще ви завладее отново. Седнете удобно. Нека това бъде вашето ежедневно време за медитация – 5 минути.

Препоръчително е да се медитира сутрин, защото когато се събуждаме, мозъкът ни все още е в т.нар. „Алфа ниво на съзнанието” (според Хосе де Силва, откривателят на „Методът Силва”, това е състоянието, в което се успокояваме, точно преди заспиване или веднага след пробуждане; състоянието, в което физическото ни съзнание се отпуска, релаксира и това подпомага духовното ни съзнание да вземе превес. Така се освобождават неограничените ни духовни способности да лекуваме, да разрешаваме проблеми, да предизвикваме събития и да постигаме успех. Прочетете повече на http://mastermind.bg). Именно затова, сутрин след събуждане се счита за най-подходящото време за медитация от хората.

И така: седнете удобно в леглото, отпуснете се и затворете очи. Няма нужда да правите нищо повече. Може да се каже, че вие вече медитирате, дори и само защото сте избрали най-удачното време за това – сутринта след събуждане, когато мозъкът ви все още е на по-ниска честота.

И какво точно се очаква от мен да правя, докато „медитирам”?

Много хора си задават този въпрос. Може би мислите, че трябва „да изчистите съзнанието си”, „да фокусирате мислите си” или „да следите дишането си”? Ако сте начинаещи в медитирането, не започвайте с това. Този подход е отказал повече хора от желанието да медитират, отколкото са били привлечените. Всички тези неща ще започнат да се случват на един по-късен етап, ако наистина успеете да превърнете медитацията във ваш ежедневен навик.

Според дзен учителите повечето хора имат т.нар. „маймунско съзнание”, т.е. ум, който „скача” като маймуна от мисъл на мисъл и е трудно да бъде укротен. За начинаещите в медитацията тази задача е непосилна (но разбира се не и невъзможна след време, когато ще започнете да управлявате ума си напълно съзнателно). Затова, когато седнете в леглото си, за 5 минути, започнете с ангажиране на съзнанието си – насочете го за какво да мисли.

Това е едно лесно упражнение: започнете, например, да мислите за някого, когото обичате; за семейството си; за някое любимо място или за любим спомен… Можете да започнете да мислите за 2-годишната си дъщеря или за Дисниленд. Опитайте се да „хванете” това чувство на любов и да го поставите в зоната на сърцето си. Мислете за дъщеря си не със съзнанието, а със сърцето си. Нека това усещане за любов да изпълни сърцето ви. Докато се потапяте в това чувство и сте със затворени очи, опитайте се да си я представите, да видите усмивката й. След това разширете това чувство към цялото си семейство или към цялата ситуация. Или започнете да мислите за цяла група от хора – вашите приятели, колеги или клиентите ви. Разширявайте това чувство към целия ви град, държава, към цялата планета Земя. И когато стигнете към края на тази част от медитацията (която би трябвало да ви отнеме от 1 до 3 минути), с вътрешното си зрение вижте пред себе си цялото земно кълбо и почувствайте как сте изпълнени с любов към цялата планета Земя. Това е всичко. Лесно е.

planet-earth-w-dog.net
Планетата Земя. Илюстрация: w-dog.net

 

Когато приключите, се получава нещо наистина интересно – вие сте изпълнен с чувство на състрадание към целия свят.

Хората, които практикуват това упражнение, навлизат в деня по-учтиви, по-нежни и по-внимателни към околните; те виждат света по по-различен начин. Ако таксиметровият шофьор е груб или сервитьорът е муден – вие няма да се изпълните с гняв, както обичайно. Ако някой ваш близък сгреши, вие няма да се ядосате, както преди. Ето защо за хората, които медитират, се казва, че са спокойни и умиротворени. Те просто са изпълнени с чувство на любов към целия свят.

Ако продължите да практикувате това упражнение ежедневно (по около 1-2 минути), вие ще станете по-търпеливи и изпълнени с мекота и любов към всички около себе си. А като резултат ще забележите, че цялата тази нежност и любов се връщат обратно към вас.

В останалото време от медитацията продължете със следващото упражнение, за което много учени твърдят, че избавя от болката, увеличава продължителността на живота, намалява безпокойството, създава силно чувство на опрощение, прави ви по-щастливи и ви носи много други ползи. Това елементарно упражнение се нарича „Благодарност”.

Благодарността е най-силно свързана с благополучието.

Така че в останалите около 3 минути се опитайте да се сетите за:

  • Три до пет неща, за които сте благодарни в личния си живот. Това може да е чашата кафе, която пиете; лаптопа, на който работите; може да е целувката, която сте получили от детето си; може да благодарите за колата, която имате и т.н.;
  • След това продължете с благодарност за три до пет неща от професионалната ви сфера (медитацията не само не ви отдалечава от работата ви, а напротив – може да се превърне в част от нея и да я подобри). Можете да благодарите за клиентите, които имате, за колегите и съдружниците си, за добрия си шеф или за проекта, с който сте се захванали или дори и само за хубавия офис, в който работите… Опитайте се да си спомните и да почувствате отново щастието, което сте изпитали, когато сте ги постигали;
  • Последната 1 минута от вашата 5-минутна медитация посветете на три до пет неща, които обичате и за които сте благодарни на самия себе си. Сетете се за нещо, което наистина харесвате у себе си. Може да е косата ви – за това, че винаги изглежда много добре; може да е фактът, че винаги сте любезни с хората или това, че сте интелектуален и обичате да четете книги; може да е фактът, че сте много бърз машинописец или това, че хората харесват нещата, които пишете… Каквото и да е, нека бъдат три до пет неща.

И тук медитацията ви приключва. За финал можете да си кажете и някое позитивно утвърждение, като например: „С всеки изминал ден аз съм все по-добре и по-добре” или нещо подобно. После отворете очи и стъпете на пода. И нека денят ви да започне сега!

Хората, които правят това, живеят изключително добър живот. Ако започнете да медитирате, вие няма да видите живота си да се променя изведнъж, но постепенно той ще се промени със сигурност. Всъщност вие ще усетите, че нещо започва да се променя още в първите няколко дни. Опитайте да медитирате по 5 минути всеки ден за един месец. После прекъснете за три дни и почувствайте разликата.

След това със сигурност вие повече никога няма да искате да спрете да медитирате ежедневно.

 

LightworkersDigest

По материали на Mindvalley

Източник на заглавната снимка: commons.wikimedia.org

Вижте още по темата: Как да медитираме – Нели Конуей

Харесвам(17)Не харесвам(1)

Още по темата

Сподели това чрез...Share on Facebook256Share on Google+0Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *